Context.ro : Rețeaua minciunilor. Cine răspândește propaganda pro-Kremlin, conspirațiile și dezinformările în România. Sorin Roșca Stănescu, Cozmin Gușă, Adrian Severin și Ion Cristoiu participă la o operațiune de manipulare a informațiilor

0
232
/ 10 mart., 2023
Sorin Roșca Stănescu, Cozmin Gușă, Adrian Severin și Ion Cristoiu participă la o operațiune de manipulare a informațiilor, amplifică și propagă teorii ale conspirației și narațiuni ale Kremlinului, potrivit unei analize tehnice realizată în cadrul unei investigații transfrontaliere.
Datele indică și alte site-uri care propulsează pe internet dezinformări toxice.
Un specialist a explicat pentru Context.ro care sunt consecințele nocive ale dezinformărilor propagate pe internet: “Problema apare atunci când utilizatorii de internet, mai ales cei care au un anumit profil psihologic, cei care au un nivel mai scăzut al educației media, persoanele care au o neîncredere cronică în mass-media mainstream, o neîncredere cronică în autorități, o gândire mai înclinată spre teoriile conspirației ajung să fie expuse aproape exclusiv acestor interpretări distorsionate.”

Context.ro pe Facebook

O Analiză tehnică realizată în cadrul investigației Rețeaua minciunilor (Firehose of Falsehood) arată că Sorin Roșca Stănescu, Cozmin Gușă, Adrian Severin și Ion Cristoiu participă la o operațiune de manipulare a informațiilor și împart o infrastructură online care amplifică și propagă teorii ale conspirației și narațiuni ale Kremlinului. Nu sunt singurii. Datele indică și alte site-uri care propulsează pe internet dezinformări toxice. Unele pagini sunt anonime, iar proprietarii lor sunt greu de identificat.
Sute de site-uri din Europa Centrală și de Est fac parte dintr-o rețea de platforme care distribuie sau susțin narațiuni pro-Kremlin, dar și alte tipuri de dezinformări. O investigație jurnalistică transfrontalieră la care Context.ro a contribuit a cartografiat acest ecosistem.

Printre cei care participă la operațiunea de manipulare a informațiilor se află și nume sonore din România, precum Cozmin Gușă, Sorin Roșca Stănescu, Adrian Severin sau Ion Cristoiu. Au site-uri proprii sau publică materiale pe alte pagini care propagă teorii ale conspirației și narațiuni ale Kremlinului. Paginile sunt interconectate cu alte domenii cu conținut dezinformator, după cum rezultă din investigația Rețeaua minciunilor (Firehose of Falsehood).

Harta de mai jos ilustrează conexiunile dintre site-urile care construiesc scena dezinformării, a conspirației și a extremei drepte din România și din alte douăsprezece țări din Europa Centrală și de Est, cu legăturile acestora cu site-urile pro-ruse și de extremă dreapta din întreaga lume. (Pentru detalii despre cum a fost creată lista de site-uri și reprezentarea grafică, consultați explicațiile de la sfârșitul articolului)

Citiți mai mult la Context.ro

Site-uri românești, direct implicate în distribuirea de conținut pro-Kremlin, conspiraționiste sau de extremă dreapta

 • activenews.ro

Proprietari: Adrian Pătrușcă și-a început cariera de jurnalist în presa română post-decembristă la publicația Dreptatea, apoi a fost Redactor Șef al ziarului ZIUA, iar ulterior, timp de 10 ani, a lucrat ca senior editor și editorialist al Evenimentul Zilei și al revistei Evenimentul Istoric. Începând de la 1 iulie 2021 este Directorul Editorial al ActiveNews.

Victor Roncea și-a început cariera în presă în 1990 la publicația Glasul a Ligii Studenților din România, apoi la România liberă. A fost redactor Ultimul Cuvânt și apoi la ziarul ZIUA. Redactor șef adjunct la cotidianul Curentul, fondator al publicației ZiaristiOnline.ro și al Asociației Civic Media, publicist la EVZ și Evenimentul Istoric, Roncea este din septembrie 2020 Redactor șef ActiveNews.

Editorialiști-invitați: Ion Cristoiu, Sorin Roșca Stănescu, Bogdan Tiberiu Iacob (In Politics), Cora Muntean (redactor-șef Cristoiublog)

 • cristoiublog.ro

Proprietari: Site-ul îi aparține lui Ion Cristoiu și, pe lângă materialele sale, sunt publicate și texte ale altor autori, printre care și Adrian Severin.

 • cunoastelumea.ro

Proprietari: Pagina îi aparține lui Daniel Roxin, promotor al teoriilor conspirației, autor a patru cărți. A realizat mai multe filme documentare, a înființat și o asociație, toate având legătură cu noțiunea de „dac“.

 • cuvantul-ortodox.ro

Proprietari: Site-ul nu oferă date despre autori, în schimb cere donații pentru Asociația Cuvântul Ortodox.

 • fluierul.ro

Proprietari: Pagina nu afișează date despre entitatea care deține site-ul sau despre autori.

 • flux24.ro

Proprietari: Site deținut de fostul prezentator tv Andrei Bădin, care a fost urmărit penal pentru luare de mită, dar a fost achitat, în 2014.

Editorialiști-invitați: Site-ul preia editorialele lui Ion Cristoiu.

 • gandeste.org

Proprietari: Site-ul care este descris ca fiind un agregator de opinii. Domeniul îi aparține unui om de afaceri sucevean.

Editorialiști-invitați: Publică opiniile lui Sorin Roșca Stănescu, Adrian Severin, Ion Cristoiu.

 • inpolitics.ro

Proprietari: Site-ul e deținut de societatea lui Bogdan Tiberiu Iacob, autor și pe Active News.

Editorialiști-invitați: La rubrica analize sunt publicate aproape exclusiv texte ale lui SRS. Ion Cristoiu este frecvent citat în materialele publicate.

 • informatialibera.ro

Proprietari: Pagina nu oferă informații despre proprietari sau autori.

 • ioncoja.ro

Proprietari: Site-ul îi aparține lui Ion Coja, publicist și scriitor, militant politic naționalist. A fost secretar PCR al Universității din București. A fost ales senator în legislatura 1992-1996, pe listele partidului PDAR în județul Constanța.

 • ortodoxinfo.ro

Proprietari: Site-ul nu oferă date despre proprietar sau autori, în schimb solicită donații pentru Asociația Sfinții Mărturisitori din închisori.

 • r3media.ro

Proprietari: Pagina îi aparține lui Mihai Șomănescu, fost jurnalist la TVR și ProSport, fost redactor-șef la Active News.

Editorialiști-invitați: Ion Cristoiu este citat frecvent în articolele publicate pe site.

 • solidnews.ro

Proprietari: Site-ul este deținut de Cosmin Andrei Gușă, fiul lui Cozmin Gușă, care este și proprietarul postului de radio Gold FM.

Editorialiști-invitați: Cozmin Gușă, Sorin Roșca Stănescu, Adrian Severin, citat Ion Cristoiu

 • sroscas.ro

Proprietari: Site-ul îi aparține lui Sorin Roșca Stănescu, fost politician și jurnalist, condamnat în dosarul Rompetrol I.

 • stiriinternationale.ro

Proprietari: Site-ul nu oferă date despre proprietar sau autori. Textele sunt publicate în limba engleză.

 • stiriledeastazi.ro

Proprietari: Pagina nu conține date despre proprietar sau autori, în schimb afișează informația că site-ul este un script de revistă autonomă AI (n.r. inteligență artificială).

Editorialiști-invitați: Promovează mesajul: ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută

Lasă un răspuns